Geon

BEC & BMV

BAG Extract Conversie (BEC) & Mutatieverwerker (BMV)

Het Kadaster stelt alle adres- gebouwinformatie van Nederland (de BAG) beschikbaar. Hiervoor kunt u een BAG Extract en mutatieberichten opvragen. U ontvangt dan een dataset in open formaat volgens de XML-methodiek. Klinkt ingewikkeld? Klopt. Om deze data ook werkelijk te kunnen gebruiken in uw eigen organisatie dient u over de benodigde kennis en conversie applicaties te beschikken. Al langere tijd kunt u met de gratis BAG Extract Conversietool van Geon (BEC-gratis) het BAG extract van het kadaster omzetten in shapefiles. Twee aanvullende producten bieden u nu nog meer functionaliteit.

Allereerst hebben we onze technische kennis vertaald in de realisatie van de ‘BAG-Exctract Conversie’ applicatie. Hiermee kunt u ‘BAG Extract’-leveringen van het kadaster eenvoudig zelf converteren naar het Shapefile formaat. Deze populaire tool kunt u gratis downloaden op onze website en kent inmiddels een brede gebruikersgroep. Zowel overheden, onderwijsinstellingen als bedrijven maken er al gebruik van. Met name de eenvoud en de snelheid geeft het een duidelijke voorsprong op andere alternatieven. Met de professionele versie van de ‘BAG Extract Conversie’ applicatie kunt u naast Shapefiles ook kiezen voor conversie van de gegevens in een PostgreSQL, Microsoft SQL Server of Oracle database.

Daarnaast hebben we een applicatie waarmee u dagelijkse BAG mutaties geautomatiseerd kunt verwerken: de ‘BAG Mutatie Verwerker’. U bent dan als organisatie verzekerd van de aansluiting op de meest actuele gegevens van alle gebouwen en adressen in Nederland. In figuur 2 wordt het proces van afname van de BAG met de hulpmiddelen van Geon verbeeld.

BEC

BEC-Gratis en BEC-Pro
Voor meer functionaliteit kunt u nu tegen betaling kiezen voor een professionele versie van deze applicatie (BEC-Pro). Hiermee kunt u het extract ook converteren naar een PostgreSQL, Microsoft SQL Server of Oracle database. PostgreSQL is een open source database met aanvullende functionaliteit voor de opslag van ruimtelijke informatie (PostGIS).

Na de invoer kunt u de betreffende tabellen bijvoorbeeld eenvoudig registreren in ArcSDE waarna u de dataset ook in ESRI ArcGIS producten kunt gebruiken. Met deze nieuwe functionaliteit kunt u bovendien het model van de BAG één op één converteren naar een database. Hiermee blijven alle bestaande relaties in het BAG-model intact. Iets wat niet mogelijk is in de conversie naar het Shapefile formaat.

Generieke adressentabel
In de BEC-pro versie heeft Geon aanvullende producten gerealiseerd die direct kunnen worden toegepast in procesapplicaties. Als voorbeeld beschikt u als gebruiker van de applicatie na conversie ook over een generiek toepasbare adressentabel. U kunt alle BAG adressen dan tevens gebruiken in uw administratieve applicaties. Deze adressentabel kan worden vergeleken met het kadaster product ‘BAG Compact’ dat afzonderlijk door het kadaster wordt aangeboden. Met de ‘BAG Extract Conversie’ applicatie beschikt u dus na conversie over een complete set van gebouwen en adressen die zowel in GIS applicaties als in administratieve applicaties gebruikt kan worden. Doordat de applicatie voorzien kan worden van aanvullende scripts is het ook mogelijk om zelf producten te realiseren, bijvoorbeeld een postcodetabel op maat of een gemeentegrenzen kaart.

BAG Mutatie Verwerker (BMV)
Het eenvoudig kunnen converteren van een BAG Extract naar een database is voor veel gebruikers al een groot voordeel. Wilt u altijd toegang hebben tot de meest actuele gebouw-en adresgegevens, dan is dit echter nog onvoldoende. Daarom heeft Geon nu een aanvullende functionaliteit gerealiseerd in de vorm van de ‘BAG Mutatieverwerker’.

Deze applicatie sluit aan op de mutatieberichtgeving van het Kadaster. Alle mutaties van het kadaster kunt u hiermee zowel handmatig als geautomatiseerd verwerken in uw database. Door de BMV-applicatie op de server te ‘schedulen’, is geen tussenkomst vereist. De applicatie is namelijk zo ontworpen dat deze op eigen initiatief de mutaties kan downloaden, controleren en converteren. De BMV beschikt daarnaast over uitgebreide logging- en controlefuncties waarmee u als beheerder snel inzicht krijgt in de status van de automatische verwerking van mutaties. De applicatie kan dagelijks een email met het statusrapport van de conversie naar de beheerder versturen. Tenslotte houdt de applicatie de historie van alle mutaties in de database bij.

BEC

Systeemeisen
Zowel de BEC-Gratis, de BEC-Pro als BMV applicatie gaan uit van een Windows OS (vanaf Windows XP). Het is daarbij noodzakelijk dat het systeem beschikt over voldoende intern geheugen (minimaal 4GB) en vrij beschikbare schijfruimte (minimaal 65 GB).

Als randvoorwaardelijke software dient het .NET framework 4.x op de PC of Server geïnstalleerd te zijn. Uiteraard wordt er bij de uitvoer naar Oracle, Microsoft SQL Server of PostgreSQL vanuit gegaan dat de database software correct functioneert. De software hoeft echter uiteraard niet te worden geïnstalleerd op de databaseserver zelf.

BEC-gratis
De basisversie van de BEC (BEC-Gratis) blijft gratis beschikbaar. Wij vinden het van groot belang dat een zo breed mogelijke gebruikersgroep toegang krijgt tot de BAG. Het is immers één van de meest belangrijke geografische datasets in Nederland. In de gratis versie kunt u geheel Nederland nog steeds converteren naar Shapefiles. Daarnaast kunt u met BEC-gratis voor een beperkt gebied de uitgebreide database functionaliteit testen. Klik hier voor de basisversie van de BEC.

BEC-pro
Voor de Pro-versie van de ‘BAG Extractie Conversie’ applicatie (BEC-Pro) betaalt u eenmalig € 4.000,-. Aanvullend daarop kunt u een onderhoudsovereenkomst aangaan voor € 600,- per jaar, waarmee u recht heeft op updates en bugfixes gedurende de looptijd van dat contract. Ook kunt u optioneel een implementatiecontract afsluiten. De kosten hiervan zijn € 800,-. Met een dergelijk contract installeert Geon onsite de applicatie en ondersteunen wij u tijdens de eerste conversie naar het door u gewenste formaat.

BMV
voor € 7.000,- krijgt u naast de ‘BEC-Pro’ versie ook de ‘BAG Mutatie Verwerker’ (BMV). Daarmee kunt u dus ook dagelijkse de BAG-mutaties verwerken. Ook bij deze versie kunt u zowel een onderhoudscontract, als een implementatiecontract afsluiten (respectievelijk voor € 950,- en € 1.600,-). Met het implementatiecontract installeert en configureert Geon zowel de BEC-Pro als de BMV applicatie ter plaatse.

Voor BMV licentiehouders kan een supportcontract worden afgesloten van € 1.600,- per jaar. Met een supportcontract zorgt Geon er onder andere voor dat de logbestanden worden doorgestuurd naar Geon alwaar deze worden geanalyseerd. Zodra er problemen optreden in de automatische mutatieverwerking stelt Geon u daarvan op de hoogte en zullen wij maatregelen nemen om deze te verhelpen. Indien het Kadaster bijvoorbeeld aanpassingen verricht in de wijze van levering waardoor de mutatieverwerking stopt, zal Geon houders van een supportcontract met voorrang ondersteuning bieden. Een nieuwe versie wordt dan kosteloos aangeboden en afhankelijk van het implementatiecontract ter plekke geïnstalleerd. Met een dergelijk contract bent u ten aanzien van de afname van de BAG volledig ontzorgd.