image/svg+xml
image/svg+xml
meer doen met geo-data

Sturen met Data

HBO-gecertificeerde Opleiding Sturen met Data          

Datagestuurd werken: het is een prachtig begrip. In het huidige digitale tijdperk doet dit denken aan: big data, machine learning, data science, business intelligence, monitoring, etc. Een mooi, zich sterk ontwikkelende technologie. Maar wat hebben wij daaraan in ons werk? Hoe kunnen we data inzetten voor de ontwikkeling van ons beleid en onze besluitvorming? Hoe wordt data omgezet naar informatie, zodat we de goede onderbouwing hebben voor ons beleid en uitvoering? Hoe kunnen we complexe maatschappelijke vraagstukken met datasturing inzichtelijk maken? En welke mensen, kennis, vaardigheden en houding zijn hiervoor nodig om innovatie te realiseren?

Bent u werkzaam binnen een waterschap, gemeente of provincie waar deze termen je om de oren vliegen? Maar weet u niet goed waar te  beginnen om datagestuurd werken op een juiste manier toe te passen? En wisselt u graag ervaringen en kennis met collega’s, die in gelijke situaties zitten, uit?

Dan is de opleiding ‘Sturen met data’ iets voor jou of jouw team!

Inhoud

De opleiding ‘Sturen met data’ bestaat uit een 12-weeks programma met een doorlooptijd van 16 weken, waar we in totaal 12 keer 3 uur op afstand bij elkaar komen via Teams.  Gedurende deze periode werk je aan een eigen actieplan om “datagestuurd werken” toe te passen binnen jouw organisatie.

Thema’s die gedurende de 12 weken aan bod komen zijn: datasturing, veranderende omgeving, persoonlijke competenties, effectief communiceren naar het bestuur en management, kwaliteit van (geo)data, privacyvraagstukken en tot slot een presentatie van het actieplan.

Als deelnemer willen wij u zoveel mogelijk aan het werk zetten: interactief, korte presentaties, opdrachten, toelichting en discussie. Naast het volgen van de opleidingsdagen gaat u ook actief aan de slag met een Actieplan gericht op sturen met data in uw eigen organisatie. Hiermee past u de opgedane kennis direct toe in een voor uw organisatie specifiek datasturingsvraagstuk.

Toelatingseisen

Minimaal HBO werk- en denkniveau. Het is mogelijk dat wij u bellen om een nadere intake over wensen en verwachtingen te doen.

Certificering

Beoordeling vindt plaats aan de hand van het actieplan en een presentatie. Als dit voldoende wordt bevonden, ontvangt u een certificaat.

Door wie

De opleiding wordt georganiseerd en gerealiseerd door docenten/vakmensen van drie betrokken organisaties: HAS Hogeschool, Infofolio en GEON. De HAS Hogeschool is gericht op didactiek en visualisaties van geo-data, Infofolio om kennis te delen en een meerwaarde aan data te geven en GEON vanuit de ervaring in het werkveld. De organisaties en de daarvan betrokken docenten Marien de Bakker, Michiel Jellema, Christian Breider, Harm Olthof, Jeroen Overbeek, Gerlof de Haan vormen samen de basis van kennis voor de opleiding ‘Sturen met data’.

 

Studie eigenschappen

 • Doelgroep

  De opleiding is ontwikkeld voor mensen werkzaam bij waterschappen, gemeenten en provincies. Denk hierbij aan beleidsadviseurs, dataspecialisten of coördinatoren-informatievoorziening. Gericht dus op mensen die in hun werk actief bezig zijn met het gebruik van data om beleid en uitvoering te ondersteunen. Daarbij is de opleiding gericht op HBO werk- en denkniveau en mensen die binnen de huidige werkzaamheden te maken hebben met datagerichte vraagstukken. Voor de duidelijkheid: de opleiding richt zich vooral op de meer organisatorische aspecten en professionele vaardigheden en omgangsvormen. De specifieke technieken rond datascience zullen minder uitgebreid aan de orde komen.

 • Programma

  Programmaoverzicht 2021

   

  Donderdag

  9.00 – 12.00

  Datum  

  Thema

   

  Verantwoordelijke

  NL
  1a 9/9 Introductie & kennismaken HAS, Infofolio
  1b 16/9 Ontwikkelingen HAS, Infofolio
  2a 30/9 Datasturing Geon
  2b 7/10 Organisatie Geon
  3a 14/10 Persoonlijke competenties

   

   

  HAS

  3b 21/10 Rollen HAS
  4a 28/10 Datasturing: best practices Geon
  4b 4/11 Datasturing vanuit management Geon
  5a 11/11 Datasturing &

  Privacy

  Infofolio
  5b 18/11 Actieplan Infofolio
    Werken aan actieplan Coaching door allen
  6a 9/12 Actieplan

  Presentatie

  HAS, Geon, Infofolio

   

   

 • Tijdsduur

  11 bijeenkomsten van 3 uur via Teams + 4 zelfstudiedagen.

 • Data

  9 september 2021, 16 september 2021, 30 september 2021, 7 oktober 2021, 14 oktober 2021, 21 oktober 2021, 28 oktober 2021, 4 november 2021, 11 november 2021, 18 november 2021 en 9 december 2021

 • Locatie

  Online

 • Prijs

  € 2.450,00 exclusief BTW per deelnemer. Bij meerdere deelnemers vanuit 1 organisatie kan een korting worden gegeven.

Eindtermen

Aan het einde van de opleiding:

 • heeft u inzicht in de mogelijkheden van datasturing voor beleidsontwikkeling en besluitvorming;
 • heeft u inzicht in de behoefte van management, bestuur en beleidsmedewerkers ten behoeve van datasturing;
 • heeft u inzicht in actuele onderwerpen, maatschappelijke opgaven en de exacte behoefte aan data/informatie;
 • Weet u bruikbare data te vinden en hoe je deze data kunt bevragen en bewerken;
 • weet u hoe je de data efficiënt en effectief kunt visualiseren (dashboard);
 • weet u wat er voor nodig is om op data te kunnen sturen: organisatorische en privacy vereisten, maar ook de competenties waarover u moet beschikken;
 • weet u hoe u als verbinder het proces faciliteert.

Downloads

Aanmelden of informatie aanvragen

Vul hieronder het formulier in en we komen er bij u op terug.