image/svg+xml
image/svg+xml
meer doen met geo-data

Sturen met Data

HBO-gecertificeerde Opleiding Sturen met Data          

Datagestuurd werken: het is een prachtig begrip. In het huidige digitale tijdperk doet dit denken aan: big data, machine learning, data science, business intelligence, etc. Mooie technologie. Maar wat hebben wij daaraan in ons werk? Hoe kunnen we data inzetten voor de ontwikkeling van ons beleid en onze besluitvorming? Hoe kunnen we complexe maatschappelijke vraagstukken met datasturing inzichtelijk maken? En wat is daarvoor nodig?

Inhoud

In de opleiding Sturen met Data willen wij onze ruime kennis en ervaring met u als beleidsadviseur, (geo-) dataspecialist of coördinator-informatievoorziening delen en bediscussiëren.

U wordt met deze opleiding in staat gesteld beleidsontwikkeling/besluitvorming (vraag) en data (aanbod) met elkaar te verbinden. Om tot het gewenste resultaat te komen gaat  u met uw collega’s actief in gesprek (data-specialisten en managers). Wij reiken u de competenties aan voor het voeren van het juiste gesprek.

Werkvorm

Als deelnemer willen wij u zoveel mogelijk aan het werk zetten: interactief, korte presentaties, opdrachten, toelichting en discussie. Naast het volgen van de opleidingsdagen gaat u ook actief aan de slag met een Actieplan gericht op sturen met data in uw eigen organisatie. Hiermee past u de opgedane kennis direct toe in een voor uw organisatie specifiek datasturingsvraagstuk.

De opleiding omvat 6 dagen en de voorbereiding 4 dagen inclusief een eindopdracht. Deze HBO-gecertificeerde opleiding wordt georganiseerd door de HAS, Geon en Infofolio en wordt dit najaar gehouden in Groningen en Den Bosch. Als u de opleiding heeft afgerond ontvangt u het HBO-certificaat van deze opleiding.

 

Studie eigenschappen

 • Doelgroep

  Beleidsadviseur, Dataspecialist of Coördinator-informatievoorziening.

 • Programma

  Programma

   

  Dag

  Datum  

  Thema

   

  Onderwerp

  Editie

  Noord

  Editie

  Zuid

  1

   

  9 september 28 okt Introductie & Ontwikkelingen Doel en verwachtingen opleiding, start Actieplan ‘Datasturing in mijn organisatie’

  Maatschappelijke opgaven, overheden in veranderende omgeving, actuele thema’s

  2 16 sept 4 nov Datasturing & Organisatie Toegevoegde waarde van datasturing, Organisatorische randvoorwaarden (cultuur, structuur), (Geo-)datascience-activiteiten en -processen, Kwaliteit van (geo-)data
  3 23 sept 11 nov Persoonlijke competenties Resultaatgericht presenteren aan en effectief communiceren met bestuur en management, Tips voor besluitvorming met datasturing (best practices, visualisaties)
  4

   

  30 sept 25 nov Datasturing & Privacy

  Actieplan

  Ethische / privacy vraagstukken bij datasturing

  Plenaire sessie over voortgang ‘Actieplan Datasturing in mijn organisatie’

  5 7 okt 2 dec Datasturing & Management Toepassingen met datasturing, best practices, valkuilen (datamanagement, kpi’s, etc.)

  Gastspreker: datasturing vanuit managementoptiek: kansen en risico’s

  Medio okt / nov Datasturing Kennisbijeenkomst van Ruimteschepper over datasturing in actueel thema
  6 18 nov 20 jan Actieplan Uitwisseling ervaringen, presentaties over Actieplannen, toelichting en discussie

  (Examencommissie beoordeelt t.b.v. certificaat de Actieplannen en presentatie)

 • Tijdsduur

  6 dagen + 4 voorbereidingsdagen

 • Data

  nader te bepalen

 • Locatie

  Noord-Nederland en een uitvoering in Zuid-Nederland

 • Prijs

  € 1.950,00 exclusief BTW per deelnemers

Eindtermen

Aan het einde van de opleiding:

 • heeft u inzicht in de mogelijkheden van datasturing voor beleidsontwikkeling en besluitvorming;
 • heeft u inzicht in de behoefte van management, bestuur en beleidsmedewerkers;
 • heeft u inzicht in actuele onderwerpen, maatschappelijke opgaven en de exacte behoefte aan data/informatie;
 • kunt u deze data vinden en weet u hoe je deze data kunt bevragen;
 • weet u hoe je de data efficiënt en effectief kunt visualiseren (dashboard);
 • weet u wat er voor nodig is om op data te kunnen sturen: organisatorische en privacy vereisten, maar ook de competenties waarover u moet beschikken;
 • weet u hoe u als verbinder het proces faciliteert.

Downloads

Aanmelden of informatie aanvragen

Vul hieronder het formulier in en we komen er bij u op terug.
In mijn functie als directeur van Geon ben ik verantwoordelijk voor het strategisch management, het dagelijks management en commerciële zaken. Als senior-adviseur en informatiemanager begeleid en ondersteun ik  proces- en ontwikkelingsgericht organisaties. Mijn kennis en ervaring breng ik over aan bestuurders en managers in de vorm van workshops en kennis- en voorlichtingssessies. Ook vervul ik docentschappen. Mijn relaties kunnen rekenen op mijn integriteit, betrouwbaarheid, vertrouwen, openheid en klantgerichtheid. . Mijn brede kennis, ervaring, overtuigingskracht, enthousiasme en positieve instelling komen hierbij uitstekend van pas. Ik ben daardoor in staat om mensen te motiveren om veranderingen aan te pakken en als kans te zien.

Directeur
Bert Gerlofs