image/svg+xml
image/svg+xml
Haal het beste uit geo

Geon levert en verkrijgt nieuwe inzichten op de QGIS User Conference 2023

Auteurs

Auteurs: Quinten Dengerink, Marije Kootstra en Derek van Bochove

Op 18 en 19 april 2023 vond de International QGIS User Conference plaats, oftewel de internationale gebruikersconferentie van QGIS. De conferentie vond plaats in ’s-Hertogenbosch en bood twee Geon-adviseurs (Quinten Dengerink en Derek van Bochove) een mooie gelegenheid om de conferentie te bezoeken.  

Tijdens de QGIS User Conference komen ontwikkelaars en gebruikers van het open source GIS-softwarepakket QGIS samen om nieuwe en toekomstige functionaliteiten van QGIS te bespreken. QGIS is een open source project. Dat betekent dat gebruikers kunnen meepraten, meebepalen en meedoen op elk aspect van de ontwikkeling van het pakket.  Tijdens de conferentie was er veel aandacht voor plugins (uitbreidingen) en interessante toepassingen voor QGIS. Een groot deel van het programma was ingeruimd voor interactieve workshops. We konden onder andere kennismaken met verschillende veldwerkapps voor mobiele inwinning van geodata, zoals Mergin en QField. Verschillende ontwikkelaars presenteerden de door hen gemaakte plugins: De plugins Räumliche Filter om ruimtelijk te filteren en Kart voor dataversiebeheer (incl. verschildetectie) zijn interessant om verder te bekijken. Daarnaast waren er ook workshops over de wat meer geavanceerde functionaliteiten van QGIS.  

Als Geon bieden wij al geruime tijd cursussen aan om QGIS te leren, zoals de QGIS Basiscursus en de QGIS Advanced cursus. Wij adviseren organisaties hoe ze software zoals QGIS kunnen toepassen. En af en toe organiseren wij workshops rondom het gebruik van QGIS. Wij laten namelijk graag zien wat je allemaal kunt met geo.

Tijdens de User Conference hebben Quinten en Derek zelf ook een workshop gegeven, over het maken van een promotiefilm. Voor het 30-jarig bestaan van Geon hebben wij met behulp van QGIS een film gemaakt, welke liet zien waar in het land onze opdrachtgevers allemaal zitten, hoe wij met hen zijn verbonden en hoe dit over de tijd is verlopen. Tijdens de workshop lieten wij de deelnemers zien hoe zij zelf zo’n film kunnen maken, met behulp van de QGIS-functies ‘temporal controller’ en ‘geometry generator’. De deelnemers lieten allen interessante resultaten zien. Voor wie geïnteresseerd is: de instructies en benodigde data zijn hier te downloaden. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Al met al waren het twee interessante en leerzame dagen. We hebben veel inspiratie opgedaan om onze cursussen en workshops uit te breiden, en zelf ook iets bij kunnen dragen.  

Wilt u meer weten over onze cursussen en workshops? Neem dan contact op met Marije Kootstra: m.kootstra@geon.nl / 06-37 34 67 11