De wereld om ons heen is 3D, maar veel geo-informatie is nog op een platte kaart zichtbaar. Deze uitspraak is deels waar, maar steeds minder! De ontwikkelingen rond het werken met 3D geo-informatie bevinden zich namelijk in een stroomversnelling. Veel organisaties, waaronder ook overheden, zien de kansen en mogelijkheden van 3D. Ze zetten dit onder andere in als basis voor 3D Digital Twin toepassingen, een specifieke vorm van datagedreven werken in de fysieke leefomgeving.
Dit brengt echter wel nieuwe uitdagingen met zich mee, op het gebied van technologie, organisatie en processen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met inwinning, opslag, beheer en ontsluiting van 3D geo-informatie? Wat komt er kijken bij het combineren van traditionele Geodata-inwinning met nieuwe inwintechnieken en databronnen, zoals LiDAR, sensordata en BIM? Hoe presenteer je geo-informatie in digitale interactieve 3D werelden?
En het dwingt tot kritische vragen over een verantwoorde inzet van 3D geo-informatie: Is 3D echt nodig voor het doel dat je voor ogen hebt? Of kan je ook uit de voeten met 2D? Wat is de meerwaarde van 3D? Voor al dit soort afwegingen en vragen kunt u bij Geon terecht. Wij helpen u graag verder, ook in 3D!